Rädda murklan!
Våra kära murklor är under attack! Lika säkert löven faller förs varje höst en kampanj i media där personer varnas från att äta murklor. De årliga larmen har sin grund i livsmedelsverkets avrådan från att äta stenmurklan. Svampkonsulenternas riksförbund vill gå så långt som att förbjuda svampen från att säljas överhuvudtaget.
Stenmurklor tillhör det svenska matarvet och har av tradition plockats, beretts, tillagats och ätits sedan långt tillbaka i tiden. Det är en utsökt matsvamp och när det kommer till sås är murklan kung! Få såser passar så bra till kött som just murkelsås. Man ska inte förringa att stenmurklan i sin råa form absolut är giftig men som restauranggäst eller slutkonsument av en burk färdigförvällda murklor är det inget man ska oroa sig över.
Giftet i murklorna är vattenlösligt. Av denna anledning ska murklor alltid förvällas minst 2 gånger, helst 3, innan den är säker att äta. Förvällning innebär att vattnet som svampen kokas i hälls av och byts mot nytt. Processen upprepas därför att så mycket gift som möjligt ska avlägsnas. Med rätt behandling försvinner det mesta utav giftet men, precis som livsmedelsverket skriver, inte allt. Finska livsmedelssäkerhetsverket, vilka är en högre instans än svenska livsmedelsverket, menar dock att med rätt behandling kan stenmurklans gift minskas med 99,5 %. Förtäring av murklor ett par gånger om året bör i vår mening därför ses som riskfritt.
Borgens murklor förvälls alltid tre gånger innan de läggs på burk och konserveras. Detta för att säkerställa att så mycket som möjligt av giftet försvinner. Låt inte murklan gå i graven. Ta kampen tillsammans med oss. Borgens borgar för kvalité!
Våra kära murklor är under attack! Lika säkert löven faller förs varje höst en kampanj i media där personer varnas från att äta murklor. De årliga larmen har sin grund i livsmedelsverkets avrådan från att äta stenmurklan. Svampkonsulenternas riksförbund vill gå så långt som att förbjuda svampen från att säljas överhuvudtaget.
Stenmurklor tillhör det svenska matarvet och har av tradition plockats, beretts, tillagats och ätits sedan långt tillbaka i tiden. Det är en utsökt matsvamp och när det kommer till sås är murklan kung! Få såser passar så bra till kött som just murkelsås. Man ska inte förringa att stenmurklan i sin råa form absolut är giftig men som restauranggäst eller slutkonsument av en burk färdigförvällda murklor är det inget man ska oroa sig över.
Giftet i murklorna är vattenlösligt. Av denna anledning ska murklor alltid förvällas minst 2 gånger, helst 3, innan den är säker att äta. Förvällning innebär att vattnet som svampen kokas i hälls av och byts mot nytt. Processen upprepas därför att så mycket gift som möjligt ska avlägsnas. Med rätt behandling försvinner det mesta utav giftet men, precis som livsmedelsverket skriver, inte allt. Finska livsmedelssäkerhetsverket, vilka är en högre instans än svenska livsmedelsverket, menar dock att med rätt behandling kan stenmurklans gift minskas med 99,5 %. Förtäring av murklor ett par gånger om året bör i vår mening därför ses som riskfritt.
Borgens murklor förvälls alltid tre gånger innan de läggs på burk och konserveras. Detta för att säkerställa att så mycket som möjligt av giftet försvinner. Låt inte murklan gå i graven. Ta kampen tillsammans med oss. Borgens borgar för kvalité!