Kyckling med kantareller och sherrysky
1 stor kyckling, cirka 1,5 kilo
1 gul lök, fint hackad
2 burkar Borgens Kantareller eller Champinjoner
2 msk matolja, t.ex. rapsolja
2 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 dl sherry eller 2 msk vitvinsvinäger
2 dl hönsbuljong
1-2 tsk potatismjöl
En jättegod kycklingrätt. Passa på att laga den när det är extrapris på kyckling.
Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingen i halvor, skär lever och hjärta i små bitar. Hacka löken och skiva svampen.
Häll oljan i en ugnsform, som väl rymmer kycklinghalvorna. Rör ner soja, salt och peppar. Lägg kycklinghalvorna i formen med skinnsidan upp. Pensla dem runt om med sojablandningen och lägg det hackade inkråmet och lite lök under halvorna. Blanda resten av löken med svampen och sherryn. Lägg blandningen runt kanten.
Ställ in formen i ugnen cirka 25 minuter. Ös fågeln med skyn och späd med lite buljong om det behövs. Stek ytterligare cirka 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. (Köttsaften i låret ska vara genomskinlig, ej blodig).
Ta upp kycklinghalvorna, häll buljongen i formen och vispa ur väl. Häll skyn i en kastrull, koka upp och smaka av med salt och peppar. Red med potatismjölet utrört i lite vatten.
OBS: såsen får inte koka, bara sjuda ett ögonblick så att den blir genomskinlig.
Servera med kokt ris, potatis eller spagetti. En lättkokt grönsaksblandning passar fint till.
Kommentarer
0 Kommentarer