Vild gryta
800 g benfri fransyska, ytterlår, rostbiff eller mörad högrev av älg, rådjur eller nöt
2 msk smör eller margarin
1 krm grovkrossad svartpeppar
0,5 tsk salt
4-6 dl svampbuljong
4 krossade enbär
1 stort lagerblad
0,5 tsk timjan
2 burkar Borgens Karl-Johanssvamp
5 små gula lökar, ca 100 g
2 dl grädde
1,5 msk vetemjöl
ev 0,5 msk soja
Allra godast blir förstås grytan om den görs på älg- eller rådjurskött.
Men den blir också god med nötkött som bas. Kryddningen ger viltkänsla.
Tänk på att enklare kött kräver längre koktid.
Skär köttet i cirka 2 cm stora kuber. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Lägg i hälften av köttbitarna, salta och peppra och bryn dem under omrörning. Lägg över dem i en gryta och bryn resten av köttet i resten av smöret. Slå på buljong så att bitarna täcks och tillsätt enbär, lagerblad och timjan. Låt köttet sakta sjuda under lock.
Skär svampen i mindre bitar. Lägg svampen i den sjudande grytan tillsammans med de skalade och klyftade lökarna. Fyll på buljong så att ytan åter täcks väl. Låt grytan sjuda tills köttet är mört.
Tillsätt grädden och koka upp på nytt. Smaka av väl med salt, soja och peppar. Rör ut mjölet med lite vatten och red grytan. Koka 3-4 minuter till.
Servera med kokt potatis och lättkokta rotsaker, t.ex. morötter och selleri.X
Kommentarer
0 Kommentarer